Tovaryšstvo

V pátek, na den sv. Jiří, patrona rytířů, A.D. 1992, založeno jest v domě Markus Moraviae na Horním rynku královského města Přerova společenství, jež zváti se má od této chvíle Tovaryšstvo lva svatého Marka. Od onoho dne budou se všichni erbovníci i panoši Tovaryšstva držeti této posvátné regule, jež níže uvedena jest. Tovaryšstvo lva sv. Marka ponoukati má členy skupiny historického šermu.

 

Markus M ke studiu historie, zlepšování umění řemeslného a najmě pak umění fechtýřského item rytířského a bratrského chování navenek i mezi sebou.

 

 
Petr Pedro Novotný
(alias Petr Smil z Hořenic)
hejtman
Členem od:
1994
O mně:

Už od roku 1994 se motá kolem skupiny historického šermu Markus-M, o čtyři roky později je přijat mezi erbovníky Tovaryšstva lva svatého Marka a od roku 2006 byl zvolen vedoucím skupiny a hejtmanem Tovaryšstva a následně byl povýšen na zemana.
Šermuje, vytváří scénáře a režíruje programy skupiny. Kromě šermu má rád rockovou hudbu, sport (basketbal), umění, srandu a dobré jídlo.

 
Ondřej Onder Kubík
(alias Onek Střela ze Sahova)
Erbovník
Členem od:
2002
Povolání:
obchodní manažér
O mně:

Od roku 1993 dělostřelec konfederační armády. Aktivní šermíř od roku 2002. Spoluautor scénářů a režie v programech skupiny. Posledních 7 let proslul tvrzením: ,,narok už šermovat rozhodně nebudu". Kdo ví jak dlouho s tím ještě vydrží?...

 
Jan Honzík Kubík
(alias Honzík)
Členem od:
2015
O mně:

Jan Kubík, hrdě všemi nazývaný ,,Honzík" (samozřejmě čistě z rozlišovacích důvodů, nic společného s výškou/věkem...). O historii se zajímá už od malička. K Markusu se připojil roku 2015.

 
Vladimír Tata Smékal
(alias Lacek z Plešic)
Erbovník
Členem od:
2006
O mně:

V Markusu od roku 2006 , přezdívka -tata, záliby - historie, kovářské práce a rád si zahraje kulečník.

 
Renata Mama Smékalová
(alias Háta z Plešic)
Erbovník
Členem od:
2006
O mně:

V Markusu od roku 2006, přezdívka - máma, záliby - historie, točení s ohněm, vnučka Julie a ve volných chvílích čtení knih.

 
Roman Šíma
(alias Romain)
Erbovník
Členem od:
2013
O mně:

"Pozdraven buď poutníče, bloudící labyrintem virtuálního světa. Postůj na prchavý okamžik".
Ve skupině od roku 2013. Zajímá se o historii, scifi film a hudbu. Baví ho výroba věcí týkajících se šermu.

 
Markéta Buchtová
Členem od:
2015
O mně:

K Markusu přišla v roce 2015. Ve volném čase ráda čte, nakupuje a trénuje poiky.

 
Jakub Crafft Švarc
Členem od:
2015
O mně:

Jsem velkej a drsnej rytíř jak CYP !!!

 
Vojtěch Vojtík Beránek
(alias Vojtěch z Hradčan)
Erbovník
Členem od:
2009
O mně:

Ve skupině od roku 2009. Velký fanda Evulky Beránkové, přerovského hokeje, svého nosu a nedostatku dovolené v jakékoli roční době.

 
Eva Evulka Beránková
(alias Johanka)
Členem od:
2013
O mně:

Ke skupině Markus M se pripojila koncem roku 2013, aktivně je následující rok. Věnuje se Poi v Ohnivé show a dále soubojům s dlouhou holí. Baví ji veškerý pohyb, má ráda turistiku, houbaření a pobyt v přírodě, film, fotografování, hokej, dobré vino a objímání nejbližších. Teď se ale stará o malého Tomáška Beránka :)

 
Pavel Hary Harašta
Erbovník
Členem od:
2013
O mně:

U Markusu je od roku 2013, přezdívku má Zeke, ale všichni mu říkají Hary, Všeobecně má rád historii , ale specializuje se, a na to dá hlavu, na právo útrpné.

 
Hanka Knihanka Novotná
(alias Hanka Knihanka)
O mně:

Hanka Knihanka - zvaná též Teta píše pro Markus M již dlouhá léta . A jako „pamětník“ pradávných časů předvede bídu – i vykouzlí krásu, a slovy popíše dění těch dob, kdy účast v turnajích mnohých byl hrob – a sláva a moc jen pro mocných pár, kdy šťastných dnů užil si nemnohý král… V žebráckém rouchu pak „ozdobí“ hrad, - i čarami vládne ( …když zlobí hnát …), a v nouzi dětem i pohádky poví - dospělým pak, co na cestách se dozví – aby lid znal, v čem je „života běh“. A že snad je „jen ženská“ a zvládne „jen řeč“ ? Heslo ? JAZYK JE OSTŘEJŠÍ MNOHDY NEŽ MEČ !
SCÉNÁŘE (ve verších…): PUTOVÁNÍ HISTORIÍ ČESKÝCH ZEMÍ , JAK ŠEL ČAS POD PŘEROVSKOU VĚŽÍ , PŘEROV MĚSTEM KRÁLOVSKÝM , předmluvy a úpravy textů.

 
Jan Novotný
Členem od:
2014
O mně:

Jan Novotný zvaný Janek Šipka: ve skupině od roku 2014. Kromě meče ovládá luk a jiné střelné i palné zbraně, zajímá se o historii a archeologii, spolupracuje s Muzeem Komenského Přerov.

 
Václav Novotný
Členem od:
2014
O mně:

Václav Novotný zvaný Vincek Šipka: ve skupině od roku 2014. Zajímá jej práce s kovem a technika.

 
Tomáš Malý
Členem od:
2012
O mně:

K Markusu se přidal koncem roku 2012. Jeho pseudonym je Constantine. Zajímá se o Fantasii, Historii, Sci-fi a popKulturu Steampunku. Baví se stolními hry, wargamingem a hraním her na hrdiny.

 
Marek Vantuch
Členem od:
2014
 
Jiří Iki Šlajs
Členem od:
2016
O mně:

Přidal se v roce 2016 a občas vypadá, že ho to baví.

 
Zděněk Zdeňa Šlajs
Členem od:
2016
O mně:

Přidal se v roce 2016, záliby šerm a horrorcore.